Onderhoud tegelvloeren

Gebruik, tips en onderhoud van een keramische tegelvloer

Een tegel is een product wat weinig onderhoud nodig heeft. Toch zijn er enkele belangrijke tips bij het gebruik en onderhoud van een keramische tegelvloer. Eerste reiniging na het leggen. (na 2 dagen na het voegen)

Het is belangrijk de vloer eerst veel te dweilen met veel lauw water en het dweilwater regelmatig te wisselen. Bij grote oppervlakten is het aan te raden om vlak voor vlak te werken zodat het water niet opdroogt.

Voegsluier

In sommige gevallen blijft er een voegsluier achter op de tegels. In dat geval adviseren wij te werken met een cementsluierverwijderaar van FABER. Een niet volledig verwijderde voegsluier kan de oorzaak zijn van hardnekkig aanhechtend vuil in het dagelijks gebruik.  Het grondig verwijderen van deze waas bevordert het gebruik en onderhoudsgemak.

Werkwijze;

  • Schakel bij gebruik de vloerverwarming uit en zorg dat alle losse vuildeeltjes van de vloer verwijderd zijn. Bij voorkeur met een stofzuiger. Dit voortkomt dat bouwvuil in de voegen terechtkomt met verkleuring als gevolg.
  • Maak de voegen goed nat (verzadigen). Dit voorkomt verkleuring van de voegen!
  • Verwijder overtollig water.
  • Verdun de cementsluierverwijderaar volgens de instructie op de verpakking en breng deze aan met een borstel of witte schuurpad.

Tip: wanneer het reinigingsmiddel “bruist” is er sprake van cementsluier.

  • Gun het middel een korte tijd om zijn werk te doen. Zorg ervoor dat het middel niet opdroogt! (opdroging kan de sluier doen verergeren). Werk in kleine overzichtelijke vlakken.
  • Schrob het vloervlak en verwijder het reiningingsmiddel direct. Bij voorkeur met een waterzuiger.
  • Direct na het verwijderen het vloervlak grondig nadweilen met water. Dit verwijdert de laatste resten voeg en onderhoudsmiddel.

Normaal onderhoud

Wij adviseren het dweilen met regulier allesreinigers af. Deze bevatten vaak vette bestanddelen waar door de vloer gaat “plakken” en vuil nog meer zal hechten.

Het normale onderhoud adviseren wij uit te voeren met een dweil of mop met lauw water of een dopje reinigingsmiddel van Faber vloeronderhoud op een emmer lauw water.

Periodiek onderhoud

Wanneer de vloer na langer gebruik een vuiler of vettig uiterlijk krijgt kan deze weer in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht worden door intensief te reinigen met Faber Extreemontvetter of Faber Tegelreiniger.

Voor gebruik altijd informatie inwinnen bij onze adviseurs welk product het beste voor u van toepassing is. Volg altijd de instructies op de verpakking.

Let op; Belangrijk

Start pas 4 weken nadat de vloer gelegd is met het stoken van uw vloerverwarming en volg hierbij het meegeleverde stookschema van uw leverancier. Op deze wijze heeft de vloer tijd gehad om alle chemische processen die bij droging plaatsvinden te voltooien. Eerder beginnen met stoken kan ernstige schade aan uw vloer veroorzaken.

Dek de vloer pas af ter bescherming voor andere werkzaamheden als deze volledig uitgedroogd en gereinigd is met een ademend afdekmateriaal! Het afdekken van een vuile vloer verergerd de aanhechting van voegresten en kan zelfs blijvende schade doen ontstaan.

Alle informatie die wij u hebben aangeboden dient uitsluitend als ondersteuning op de aan u geleverde producten. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Tekeningen en maatvoeringen dienen in de situatie getoetst te worden alvorens men tot installatie overgaat.

Garantieclaims welke de oorzaak vinden in het verkeerde montage of verkeerd onderhoud waaronder we verstaan het niet, onjuist of met (afgeraden) agressieve onderhoudsmiddelen worden niet in behandeling genomen.

Persoonlijk advies?

Wilt u persoonlijk advies voor de beste oplossing in uw woning? Of wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan vrijblijvend contact op. Wij helpen u graag!

Plan een adviesgesprek Serviceverzoek indienen