Onderhoud RVS onderdelen

Informatie en onderhoudsadvies voor RVS onderdelen (Roest Vast Staal)

De veronderstelling dat RVS niet roest is helaas niet waar, met gebruik van de juiste middelen is er wel wat aan te doen! Roest of corrosie op RVS ontstaat op diverse manieren:

  • Contact met agressieve stoffen of reinigingsmiddelen
  • Contact corrosie
  • Atmosferische vervuiling

Roest op RVS door bijtende middelen

Door gebruik te maken van agressieve reinigingsmiddelen kan de oxidehuid van RVS aangetast worden, waardoor verkleuring of zelfs tot roestvorming kan ontstaan. In de industrie en de werkplaats waar gelast wordt, worden ook agressieve reinigingsmiddelen zoals beits gebruikt om de verkleuring van het lassen te verwijderen. Vaak met als resultaat dat op de behandelde gebieden het RVS lichter van kleur word. Het gebruik in huis van producten met een hele hoge of lage PH waarde geeft dezelfde problemen, gebruik dus altijd de aangewezen middelen!

Contact corrosie

Corrosie op RVS door contact met staal is een veel voorkomend probleem. Contactcorrosie treedt op bij direct contact tussen twee materialen met een duidelijk verschillende edelheid bijvoorbeeld staal en RVS. Bij dit contact en de aanwezigheid van water komt er een chemisch proces op gang dat tot gevolg heeft dat het RVS zal gaan roesten.

Atmosferische vervuiling

Vervuiling door de in de lucht aanwezige stoffen is de meest voorkomende oorzaak van lichte roestvorming  worden ook wel theevlekken genoemd. Een belangrijk element hierin is vervuiling door aanwezige staaldeeltjes in de lucht, woont u vlak naast een spoor of langs een drukke weg of industrie? Dan zal de kans hierop alleen maar toenemen. Veel voorkomend in de kustgebieden is roest op RVS door het hoge zoutgehalte in de lucht. U kunt het RVS ook tegen deze invloeden beschermen door het met enige regelmaat te reinigen met een speciale RVS reiniger die daardoor tevens bescherming biedt.

Zeewater, ijzerhoudend sproeiwater, pekel, laswerkzaamheden, uitlaatgassen, industriële omgeving en andere staalhoudende materialen kunnen  ook een rol spelen in de oppervlaktecorrosie van RVS.

Enkele voorbeelden van goede RVS reinigers zijn bijvoorbeeld Commandant 4 of Stahlfix.

Persoonlijk advies?

Wilt u persoonlijk advies voor de beste oplossing in uw woning? Of wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan vrijblijvend contact op. Wij helpen u graag!

Plan een adviesgesprek Serviceverzoek indienen